Po73_Enric GT
Po73_Enric GT
Po73_Enric GT
Po73_Enric GT
Po73_Enric GT
Po73_Enric GT
Po73_Enric GT
Po73_Enric GT
Po73_Enric GT
Po73_Enric GT
Po73_Enric GT
Po73_Enric GT
Po73_Enric GT
Po73_Enric GT
Po73_Enric GT

Po73_Enric GT

Extension and refurbishment of a corner building in Sant Feliu de Guíxols

In the 19th-century downtown Sant Feliu de Guíxols, hidden in an extremely tight urban lot, we find a small corner plot of 15.80 x 5.60 metres. The existing two-storey building contains two old-fashioned houses sharing the same single entrance from the street. Our aim is to maximise the potential of this property and improve its habitability.
Given the impossibility of conceding construction volume to the public space due to the strict building regulations, we decide to include this volume as “bubbles” in the private space, in the same way bubbles form holes in the “Emmental” cheese. Thus, the inner spaces of the building become wider and uncrowded. We preserve the original building and release all those dispensable elements. Then we start the rehabilitation of the interior by extending a new third floor. Bound by the building regulations to keep certain space for the courtyard, which will provide daylight to the ground floor, we relocate the main door of the house in the ground floor. The house in the first floor, now turned into a duplex, takes advantage of indoor and outdoor spaces to obtain a more spacious structure in this refurbishment plan. The external bubbles provide both more generously open spaces and the required privacy of one’s own home.
The façade of the building combines different heights in order to keep the originality of the urban lot. The extended floor becomes apparent thanks to a line in black colour between the second and the third floor. Those windows that were once bricked up are now reopened by framing them in black metal plates.
The end result of our work is a refurbished building interacting with the environment in a very particular way and containing two independent houses that are immediately habitable.

Status Built
Surface 227,98 + 1051,74 ft²
Location C/ Eres, 16. Sant Feliu de Guíxols
Order PB+PE+DO+CE
Year 2o12
This website uses proprietary and third-party cookies to improve the browsing experience as well as for analysis. By continuing browsing, we understand that you agree the use of cookies

What are cookies?

A cookie is a small file stored on the user's computer that allows us to recognize it. The set of cookies help us improve the quality of our website, allowing us to monitor which pages are useful to the website users or and which are not.

Cookies are essential for the operation of the Internet, providing innumerable advantages in the provision of interactive services, providing us with the navigation and usability of our website. Please note that cookies can not harm your computer and, if enabled, they help us identify and resolve errors.

What kind of cookies are used in this site?

Propietary cookies: those that are sent to the user's computer from a computer or domain managed by the publisher and from which provides the service requested by the user.

Third party cookies:those that are sent to the user's computer from a computer or domain not managed by the publisher but by another entity that analyzes the data collected. .

Persisting cookies: a type of cookie in which data are still stored in the terminal and can be accessed and processed by the cookie's responsible.

Analytics cookies: using web analytics to get information on the number of users accessing the site, number of pages viewed, and repetition frequency of visits, the duration, the browser used, operator who provides the service, the language used by the terminal or the city to which is assigned the IP address. Information that allows a better and more appropriate service by this website.

Accept the use of cookies.

We assume that you accept cookies. However, you can restrict, block or erase cookies from this site or any page from the browser settings.

Next you can find the main browsers help pages: